Tolleren`s historie

Nova Scotia Duck Tolling Retrieveren stammer fra den Canadiske halvøya Nova Scotia. Nova Scotia var opprinnelig bosted for MicMac indianerne, og på 1700-tallet kom de første franskmennene og bosatte seg på øya. Både de og indianerne livnærte seg av fiske og jakt på sjøfugl. I følge historien var det deres observasjoner av revens måte å jakte (tolle) ender på som inspirerte til å skape tolleren. Disse hundene ble brukt både til tolling og apportering.  Det er mange ulike teorier når det gjelder hvilke raser som er opphavet til tolleren, men man antar at rasen har aner fra St. John’s water dog (utdødd rase), kooiker, cocker spaniel, golden retriever, Chesapeake Bay retriever og irsk setter. Yarmouth County, Nova Scotia, regnes som stedet for opprinnelsen til ”Little River Duck Dog”, offisielt kjent som Nova Scotia Duck Tolling Retriever. Fra 1700-tallet til ca. 1940 var “Little River Duck Dog” kun kjent i disse områdene, men ble anerkjent som egen rase i 1945 av den Canadiske kennel klubben (15 stk. registrert), og Tolleren ble senere Canada`s national rase. Noen av de eldste og mest kjente kennelene som er verdt å merke seg fra Canada er ; Harbourlights,  Sproul,  Tollerbrook, Little River, Marangai og Kare. Studerer man stamtavlene på våre norske hunder vil man ofte finne igjen noen av disse navnene i generasjonene bakover.
I 1986 kom den første Tolleren til Norge, og det første norske kullet ble født i 1988.

Tollingen 
Med jegeren i skjul leker tolleren langs vannkanten innenfor synsvidden for fuglene.  Jegeren kaster en leke til hunden i vannkanten slik at hunden leker, blir borte i sivet for så og dukke opp igjen, halen er ofte den eneste som synes i det lange sivet. Denne leken vekker nysgjerrigheten hos endene og det vil drive dem nærmere land og dermed på skuddhold for jegeren. Tolleren er kjent som gode apportører og svømmere.

Om tolleren

Tolleren er en arbeidsglad liten retriever, som er allsidig og “willing to please”.
Den skal ikke forveksles som en “mini-golden”, men kan nærmere sammenlignes som en Border-Collie ” light” når man tenker aktivitetsnivå. Tolleren er ikke den typiske førstegangs-hund og bør få være mer enn en “sofabikkje”. Tolleren er en fremragende apportør og har en stor vannpasjon. Tolleren kan brukes til det meste og krever mye både fysisk og mental stimulans. De elsker å jobbe sammen med sin eier og er meget lettlærte. Tolleren hevder seg godt bla. som lydighetshund, i agility, spor, bruks og ikke minst jakt og mye mer.  Riktig aktiviserte tollere er ofte utstyrt med en av/på knapp som vil si at de er aktive og arbeider med stor arbeidslyst når de skal det, og kan slappe godt av og legges “på lading” når det kreves av dem. En glad, tillitsfull og leken hund. En vennlig og hengiven familiehund. En toller vil ofte varsle hvis den observerer fremmede på “sin” eiendom, men er for myk i kantene til å være vakthund. Tolleren er som retrievere flest matglade, og lærer lettest ved å bruke positiv innlæring, som ved lek eller med godbiter. 

Har du lyst til å lære mer om tolleren? Vi anbefaler da på det sterkeste "Toller-bibelen": "The Nova Scotia Duck Tolling Retriever" av Alison Strang og Gail MacMillan.