Valper født 1. august 2020

1. august 2020 ble det født 8 valper i Tollerparken. 4 tisper og 4 hanner etter vår V CH Winja vom Lech Toller Nest «Winja» og Tina Edvardsen sin Lauvstuas Pinti Touchdown «Touch».
Vi er opptatt av jakt og jaktligeegenskaper hos tolleren og håper denne kombinasjonen vil gi oss gode jakt/brukshunder. Alle valpene er solgt.

Touch

Touch har vi kjent siden han ble født og vi har fått følge han på nært hold gjennom først narkohund-utdannelsen og deretter omskolering til jakthund. Han bor i Mesnali sammen med flokken sin av tollere (og en flat) hos kennel Rinova.
Han er en ukomplisert hanne som går fint i flokk med både hanner og tisper. Touch er en hannhund av den lettere typen med en fart og spenst som har overrasket oss mer enn en gang.
Han rakk og bli 3 år før han begynte jakttreningen, men viste fort hva som bodde i han. Han har stor viltinteresse og arbeidskapasitet samt en veldig god nese. Han er rask og effektiv samtidig som han er helt stille i alt arbeid samt i passivitet. Han er lettlært og veldig førbar. God vannpasjon, har hodet på «rett plass» og er en «cool» kis. Han klatret fort opp i klassene, til tross for få starter, og på Tollarspecialen 2019 debuterte han i eliteklassen med en førstepremie og ble kåret til årets Tollermester. Dermed ble han også første norske hund som har klart å oppnå denne tittelen.
Han har nå til sammen 2 førstepremier i eliteklassen, samt godkjent praktisk prøve, så nå regner vi med at siste førstepremien ikke er langt unna, slik at tollingjaktchampionatet er i boks.
Touch har også startet retrieverjakt i ak og jobber fint og stille i par. Han har også godkjent på wt i ak. Han brukes også i praktisk jakt og er en effektiv apportør av både gås og ender.
Pint, Touch sin far som bor i USA,  jobber som den offisielle retrieveren av kick off tee`en til UC Davis Aggies fotballag.Dette sier Tina om Touch:

Touch er født og oppvokst her hos meg, og er etter min "Tifa", N DK UCH SE U(u)CH EUW-15 Sunlit Tifa Emmastar. Tifa var da i Kennel Lauvstuas sitt eie. Vi fant fram til en herlig hannhund fra USA, og Anne Lise og Eivind importert sæd fra "Pint" US CH US GCH Aqueus Hop to it fra Kennel Aqueus. Resultatet ble 3 hanner og 8 tisper. Både mor og far har meritter innen både utstilling og jakt.
Touch ble valgt ut til å bli boende hos meg etter valpetest gjennomført av Politihøgskolen. Han skilte seg tidlig ut med å være nysgjerrig, miljøsterk og ikke minst samarbeidsvillig. Han hadde hele tiden en god utvikling og bestod også Politihøgskolens Mentalttest ved 2 års alder. Han viste igjen at han er en veldig miljøsterk hund, og fullstendig uberørt i alle typer miljøer, underlag, høyder, mørke osv. Han ble trent fram til godkjenning, men ifølge politiet manglet han "nok trøkk" i søket. Han hadde god stoffkunnskap og var spornøye både på asfalt og i skogen. Historien er lang om hva som skjedde rundt dette, men jeg satte da i gang med å trene han mot jakt i stedet. Han hadde blitt 3 år, og aldri fått båret en fugl fram til da.
Til tross for at all treningen, som  han hadde vært igjennom i politiet, består av å bygge frustrasjon, lyd osv, viste Touch at han kan duge til mye mer. Han er utrolig lærervillig, og han tar ting lett. Vi startet etterhvert både retriever – og tollingjaktprøver. Han tar utfordringer på strak arm, og blir bare bedre og bedre for hver start. Han har nå kommet seg opp i eliteklassen i tollingjakt, og har to 1. premier. Han ble også Tollermester 2019 i Sverige, noe som var utrolig stort! Han gjennomførte også den praktiske prøva til tollingjaktchampionatet i november.
Hans sterke sider er at han er stille, rolig når han skal, god fart når han skal, og veldig opptatt av å gjøre meg fornøyd.
I høst fikk vi også prøve oss på virkelig jakt! Vi var med på jakt av både gås og ender, og han fungerte kjempefint både med tollingen og apporteringen av begge slag. Døde eller skadeskutte. Vi har blitt helt hekta begge to!
Til daglig er Touch "mammas gullunge" og "Stjerna", og dette medfører en del privilegier som ingen andre har. Han er veldig knyttet til meg og de aller nærmeste, men er ikke utpreget sosial utover det. Han kan virke litt "kjedelig", for han er veeeldig lugn og gjør ikke mye ut av seg sjøl, så lenge han ikke er på jobb. Han er ingen utpreget hannhund, hverken i utseende eller oppførsel, men har sjarmen på sin side.
Som treningskamerat er han super! Trekkhund både sommer og vinter, og selskap på rideturer.  

Jeg setter virkelig pris på Touch sine jakt- og arbeidsegenskaper, så jeg gleder meg til å se hva han og Winja kan føre med seg videre. De er to ganske like individer, med egenskaper jeg verdsetter, og håper at dette kan føres videre til neste tollergenerasjon.

Winja

Winja bor hjemme hos oss og ble importert fra Kennel Lech-Toller Nest i Tyskland etter at vi over flere år hadde fulgt med på hundene fra denne kennelen på jaktprøver. Winja kommer fra et kull med 3 tisper og 4 hanner. Winjas mor SE J(T)CH Nova Bella vom Lech-Toller Nest "Bella" er en hund som alltid har imponert oss med sitt jaktarbeide og det samme har mange av hennes avkom. Hun var en av de første tollerne som fikk tollingjaktchampionatet. Hun preger sine valper godt jaktmessig, noe vi også har fått bekreftet gjennom Winja. Winja`s far er MBVISS MBIS MBISS BPISS MBPIS BBIS Am GCH. Can GCH Ex. ROANEDEN`S INT'L HARVESTER WC CGN JH JAM ROM "Harvey" fra Kennel Roaneden i Canada. Canadas mestvinnene toller gjennom tidene i utstillingsringen. Han brukes også i praktisk jakt.

Winja er en tispe av den lettere typen med høy fart, stor arbeidskapasitet og gode viltfinneregenskaper. Hun er spotan på alt slags vilt og har myke fine grep. Hun er stille i alt arbeid og i passivitet. God vannpasjon. Hun arbeider godt og stille i par og på linje. Hun har lite stress og har en godt innebygget "av/på"-knapp.

Hun har, som Touch, ikke blitt startet mye men har allerede oppnådd 2 førstepremier i ak retreiverjakt og dermed opprykk til eliteklassen. Hun har også en førstepremie i ak tollingjakt. I 2019 deltok Winja på Mesterskapshelgen og kvalifiserte seg som eneste toller til finaledagen med 90 av totalt 100 poeng. Hun ble til slutt nr. 6 av totalt 77 deltagere i en tøff konkurranse. Hun ble nummer 3. om juniortollermester tittelen i 2018 og var deltager på laget "Luggum" i Norsk Lagmesterskap (NLM) som kom på 3. plass 2018. Hun er også med på praktisk jakt på høsten.
Hun viste seg også som en god sporhund da hun med kun 3 starter fikk viltsporchampionatet samt ble klubbmester og prøvens beste hund av 32 deltagere i sin debut. Hun er veldig spornøye og konsentrert i sitt arbeid.

Winja er en happy type som elsker å få oppgaver, oppmerksomhet og generelt få være med på det som skjer. Hun er stødig og ukomlisert i alle situasjoner. Hun er ekstremt sosial med mennesker og er den mest kosete hunden vi noen gang har hatt. Hun er mer opptatt av mennesker enn av andre hunder og går fint i flokk med både hannhunder og tisper. 
For mer bilder og info kan du gå inn på Winja`s side her.
Med denne kombinasjonen forventer vi hunder med stor arbeidslyst, mye motor, gode jaktegenskaper og will to please. Dette er det første kullet til begge.